Peněženka dělá muže gentlemanem

Posted in Krása a móda.

Na začátek hned mírné rozdělení mužské populace. Paříte mezi může, kteří si nechávají kupovat věci od příbuzných, až když jsou opravdu ostudné, nebo se řadíte mezi muže, kteří si svůj vlastní styl během let vyšperkovali a radši si koupí přesně takové věci, které se jim hodí k image a né, když už je třeba opotřebované věci vyhodit. Tento článek je spíše mířen pro druhou skupinku mužů, nicméně nikdy není pozdě objevit svůj styl a stát se gentlemanem i v pozdějším věku, kdy je mužské charisma vyšší, než v mládí. Ono mít styl znamená sladit vkusně všechno oblečení, účes, vousy a doplňky do jednoho harmonizovaného celku. Když byla řeč o doplňcích, dnes se něco dozvíme o pánských peněženkách a jejich vývoji.
kožené pánské peněženky
 

Funkce peněženky

Obecně vzato je peněženka, portmonka, šrajtofle nebo prkenice druh ochranného pouzdra na peníze a různé druhy platebních karet a dokladů. Tento předmět nám výrazně ulehčí práci a to proto, že plní funkci shromáždiště, třídírny, úschovny peněz, kterou jsou v ní uložených.
  • Shromažďuje
  • Třídí
  • Uschovává

kožené pánské peněženky

 

Historie peněženek

Hned na začátek uvedu zajímavost a to, že původní záměr peněženky nebyl úschova a ochrana při přenosu peněz, ale paradoxně jako krabička poslední záchrany s trochou jídla na zahnání hladu po cestách. 
 
Tak jak dlouho jsou mezi námi platidla v podobě peněz, tak dlouho jsou tady i peněženky, samozřejmě s různými modifikacemi, které si aktuální doba žádala. A tak podle nalezených a dochovaných zpráv byl prvotní peněženkou obyčejný, kožený a pevně přivázaný měšec na mince.
 
Peněženky v takové podobě, jak je známe dnes se pomalu začaly objevovat společně s prvními bankovkami a to v druhé polovině 17. století. Nejčastějšími osobami, které peněženky používaly byly zcela logicky obchodníci a “diplomaté”. Postupem času se peněženky těšily stále větší oblíbenosti a později se staly dokonce nutností a toho si všimly módní společnosti, které z nich udělali trendy záležitost.
 
Tak jak to platí v dnešní době, nebylo tomu jinak ani tehdy, takže trendy z Ameriky se rychle šířily do Evropy, kde znamenala peněženka určitou jistotu proti okradení. Postupem času a nadvlády módních trendů se peněženky postupně ztenčovaly, zmenšovaly a stěhovaly do kapes a tašek. V padesátých letech dvacátého století vznikla první peněženka s přihrádkami na platební karty a v letech sedmdesátých uzávěr v podobě “sucháče”.
 

Jak vybrat tu správnou?

Při výběru nové peněženky hodně dáváme na to, jak vypadala ta stará. Buďto jsme byli spokojeni a hledáme téměř totožnou a nebo se vyvarujeme z chyb a hledáme něco úplně nového, někdy i neotřelého, by každý řekl “Jé, ty máš novou peněženku!”. Každopádně platí takových 5 nejzákladnějších pravidel, které by Vás měly doprovázet při výběru nové peněženky, která Vás bude doprovázet pár dalších let.
  1. Velikost? Velká nebo malá peněženka
  2. Jaký patent? Nejpraktičtější je sice zip, ale…
  3. Kam s mincemi?
  4. Lze ji použít i jako sportovní peněženku
  5. Značková peněženka nezaručí to, že bude vypadat skvěle!

 

kožené pánské peněženky

Nevýhoda peněženky

Jelikož nám slouží k úschově peněz, platebních karet a dokladů, logicky tyto předměty v ní máme, takže obecně vzato shromažďuje značné množství důležitých materiálů na jednom místě. Bohužel odcizení peněženky kapsářem není nijak složité, pokud si chvíli nedáváme pozor. Sekundární nebezpečí spočívá v tom, že několik osobních dokladů a kreditní karty jsou pak dále možné využívat pro další obohacení zlodějů.
 
Pokud jsem Vás přiměl k uvědomění si toho, že najít svůj styl a vkus lze v každém věku a vy například začnete od pěněženky. Doporučím Vám zároveň společnost Lagen, která se zabývá koženou galanterií a její ruční výrobou. Největším artiklem jsou kožené peněženky v provedení pro dámy, pány a číšníky.
 

Kontakt

třída Svobody 1244 Zlín-Malenovice 763 02