Levné látky v metráži

Posted in Krása a móda.

Šijete? Tvoříte nejrůznější oděvy nebo kreace z látek? Pokud ano, rozhodně vás bude zajímat, jak vybrat kvalitní a levné látky.

levné látky

Kamená prodejna nebo e-shop?

Obecně vzati je téměř úplně jedno, kde látku pořídíme. Tedy zda ji kupujeme na internetu nebo třeba v kamenné prodejně. Odborníci hned na první pohled a omak poznají, s čím mají tu čest. Pokud nemáte zkušenosti, nechcte si poradit, jaká látka je pro daný účel ta nejlepší vzhledem k jejím parametrům. Pokud budete vybírat jen podle designu a ceny, mnohdy se nemusí podařit to, co vlatně chcete.

Jak postupovat při výběru látky?

Mnoho lidí preferuje přírodní látky, proč taky ne. Jak to ale poznat? Jednoduše, stačí se zamšřit na štítek s materiálový složením. To udává, složení dané látky. Mezi přírodní materiály se řadí například hedvábí, bavlna nebo len. Tyto látky disponují vysokou prodyšností a také lépší vazností vody. Dále jsou na výběr látky syntetické, do kterých se řadí rayon, polyester nebo polyamid. Umělé látky jsou podstatně lepší pro časté praní, které jim neškodí tolik jako v případě těch přírodních.

V nadpisu předchozího odstavce jsem zmínil pouze přírodní a syntetické materiály, ony existují také polo syntetické, jedná se o takové hybridy. Tyto materiály se nachází přesně v půli mezi výše zmíněnými kategoriemi. Většinou se hovoří o tzv. elastických látkách. Při tkaní je možné použít různé materiály a výjimkou není například ani kov. Taková látka potom drží dobře svůj tvar, což je někdy důležité.

levné látky

Jak je to s kvalitou?

Kvalita hraje prim! Ano! Nemělo by se příliš stávat, že budeme upřednostňovat nízkou cenu. Na těchto látkách je zcela jasně vídět, kde se šetřilo. Kvalitní "komponenty" jsou nahrazovány těmi levnějšími, což vede ke snížení kvality a nižší trvanlivosti a stálosti látky. Pokud látkám příliš nerozumíte, nechte si poradit od porfíků, kteří vědí na první pohled o jakou kvalitu se jedná.